Plaggen in Kraloo in 2016

geplaatst in: Jeneverbes | 0

Op vrijdag 18 november 2016 beleefden wij weer een van de vele hoogtepunten op Kraloo, namelijk het plaggen van het talud en het vlakkere gedeelte daar schuin links achter!

Afgelopen woensdag hadden Pieter en ik met rood/wit lint de contouren al uitgezet in de hoop dat de kraan de verste uithoeken zou kunnen halen i.v.m. de schuinte en de laag hangende takken. Om 08.00 uur was de firma ‘De Roo Drente BV’ al present en werd vlot een start gemaakt. Heel vakkundig manoeuvreerde kraanmachinist Jurre de grote grijper tot het verste punt aan de bovenrand van het dal. Behoedzaam werd steeds het lint gevolgd, want ook de mannen van De Roo dragen de Jeneverbes een warm hart toe! Gestaag werd steeds duidelijker hoe het eindresultaat zou gaan worden. Ondertussen reed de tractor met de grote kipper steeds op en neer naar het pad tegen de es aan, waar diverse oude aardappelkuilen werden vol gestort. Rond 12.30 uur was de klus geklaard. Als ik goed heb bij gehouden is er in totaal ± 90 m³ grond afgevoerd.

Ná de lunchpauze moesten wij nog aan de slag op het achterpad. De aardappelkuilen waren ondertussen vol en het restant van de grond lag nog in grote hopen op het pad. Heel mooi werd door de kraan hier een wal van ± 1 meter hoog van gemaakt evenwijdig aan het pad. Super! Wij hadden al wat langer geleden ontdekt dat hier nog aardig wat oud landbouwplastic in de grond zit. Dit hadden wij met de hand uit willen graven, maar omdat er een kraan in de buurt was kon dit nu gelijk gebeuren. Er kwam véél meer uit de grond dan wij verwacht hadden!

Gelukkig had Jan Mager een aanhanger bij zich. Het was nog een hele klus om het plastic van grond te ontdoen en het op te laden. Om 14.30 uur namen wij afscheid van de mannen van De Roo en bedankten hen voor het geweldige werk wat zij geleverd hadden! In een hele goede sfeer is alles perfect verlopen! Wij kunnen hier ontzettend blij mee zijn! (en zijn dat dus ook!)

Jan is aansluitend naar de stort in Hoogeveen gereden en de hele vracht bleek zo’n 400 kilo te zijn. Ongelooflijk! Omdat wij de natuur hiermee een goede dienst hadden bewezen, werden er geen stortkosten berekend. Prima zaak!

Het geweldig mooie eindresultaat !!!!

Het is nu zaak om nog tijdens dit seizoen de achterliggende bosrand terug te zetten en te dunnen. Onze ‘zandverstuiving’ moet straks voldoende licht en lucht krijgen om zich te kunnen ontwikkelen. Wellicht zitten er nog Jeneverbes-bessen in de grond die nu kunnen gaan kiemen. De volgende week zal er bekalkt worden, teneinde ongewenste ammoniakverbindingen te voorkomen. Daarna wil ik proberen om aan heideplagsel/ –zaad te komen en dat hier op enkele stukjes te gaan uitstrooien.

Goed mensen, een heel relaas, maar het was dan ook een bijzondere dag voor ‘ons’ Kraloo!!