’t Ruige Veld

Jeneverbesbrigade ’t Ruige Veld

Werkterrein

’t Ruige Veld en Kampsheide

 

 

GPS-coördinaten

't Ruige Veld: 52.985; 6.634Kampsheide: 52.993; 6.623

Eigenaar van het terrein

’t Ruige Veld: particulier terrein
Kampsheide: Het Drents Landschap

Aantal leden

5

Contactpersoon

Herman Schaap
E-mail: hfschaap@gmail.com

Werkdag

’t Ruige Veld: Dinsdagmiddag eenmaal per 14 dagen 13:30 – 16:00 uur in de periode oktober t/m half maart.

Jong Dennenboompje

Kampsheide: Woensdagmiddag eenmaal per 14 dagen 13:30 – 16:00 uur in de periode oktober t/m half maart.

Werkzaamheden/ werkplan

  • Verwijderen opslag rond jeneverbesbomen
  • Verwijderen opslag uit heideveld. Hier gaat het vooral om veel dennenboompjes.

Overige informatie

Plattegrond ’t Ruige Veld

Jonge jeneverbes

Een deel van ’t Ruige Veld is afgesloten. Hier staan veel jeneverbessen. Dit deel van het terrein wordt schoongehouden door schapen. Het andere deel is voor de helft geplagd en daar groeit veel heide, maar ook komen hier weer jonge jeneverbesjes op. Daarnaast staan er ook veel jonge boompjes, vooral dennenboompjes, die jaarlijks worden verwijderd. Uiteraard wordt ook de opslag bij de jeneverbessen verwijderd.

Landschap Beheer Drenthe organiseert regelmatig een natuurdag op ’t Ruige Veld met de nabije school. De leerlingen komen dan helpen met het uittrekken van de jonge dennenboompjes,  zo’n 1000 stuks op die dag.

 

Foto’s ’t Ruige Veld

Kampsheide

Brigade ’t Ruige Veld onderhoudt dit terrein al sinds 2006. Het is een relatief klein terrein, waar we niet een volledige winterperiode bezig zijn met het verwijderen van opslag. Omdat de leden van de brigade zich graag inzetten voor de jeneverbes, is de groep sinds 2020 ook actief op Kampsheide. Dit is een veel groter terrein, waar we onze energie goed kwijt kunnen.

 

 

 

 

 

 

 

Berichten uit het veld

Jeneverbesstekjes geplant op ’t Ruigeveld

19 oktober 2022

Op vrijdag 14 oktober 2022 hebben H.F.Schaap en J.Stadman 48 stekjes van de jeneverbes geplant. De stekjes zijn opgekweekt door de Rijksuniversiteit Groningen voor onderzoeksdoeleinden. Het onderzoek is afgerond en de overgebleven stekken zijn door de RUG geschonken aan het Jeneverbesgilde.

Wij zijn benieuwd hoe deze stekken zich de komende jaren zullen ontwikkelen.

 

Vrijwilliger Luit Mulder overleden

15 juni 2022

Op 8 juni overleed Luit Mulder op 89-jarige leeftijd. Luit was een actieve vrijwilliger. Hij was al meer dan 20 jaar lid van de Jeneverbesbrigade ’t Ruigeveld. Ook afgelopen jaar was hij nog actief betrokken bij deze brigade. Daarnaast werkte hij ook op Kampsheide en het Balloërveld. Bovendien was hij al ruim 10 jaar actief in de werkschuur van Landschapsbeheer Drenthe met het zetten van zagen. Luit zal als vrijwilliger dus zeker gemist worden.
Klik hier voor de rouwkaart.