Materiaal en instructies

Het belangrijkste werk van de Jeneverbesbrigades is het vrijzetten van jeneverbessen, zodat deze voldoende licht krijgen. Dit kan door het omzagen van bomen die teveel schaduw geven voor de jeneverbes. Probleem is echter dat de omgezaagde bomen of boompjes dan weer uitlopen. Meer effect heeft het om de te verwijderen bomen met wortels en al te verwijderen. Voordeel hiervan is, dat de boom of struik definitief is verwijderd, maar ook dat er kale grond achter blijft na het uittrekken of uitspitten van de boom of struik. Deze kale grond hebben jeneverbeszaden nodig om te kunnen kiemen.

Het Jeneverbesgilde Drenthe heeft materiaal beschikbaar dat kan worden geleend. Daarnaast kan materiaal worden gereserveerd bij Landschapsbeheer Drenthe. Zowel het materiaal van het Jeneverbesgilde als dat van Landschapsbeheer Drenthe kan worden gereserveerd  via Landschapsbeheer Drenthe. Ook is het mogelijk een gereedschapsdepot in te richten met materiaal van Landschapsbeheer Drenthe.

Neem voor het reserveren van materiaal contact op met Pieter Posthumus van Landschapsbeheer Drenthe (p.posthumus@lbdrenthe.nl)

 

Beschikbaar materiaal

Beugelzaag
Steekschop
Plagschop
ZaagschopVoor het doorsteken/ doorzagen van grotere wortels is dit een handig gereedschap.
PrunustrekkerUitrekken van kleinere boompjes en struiken. Klik hier voor een instructiefilm.
LierVoor uittrekken van grotere bomen en struiken. Om de lier te kunnen gebruiken, moet eerst een instructie worden gevolgd. Deze wordt gegeven door Landschapsbeheer Drenthe.