Het laatste nieuws

 • Geslaagde bijeenkomst Jeneverbesbrigades in Westerbork

  Geslaagde bijeenkomst Jeneverbesbrigades in Westerbork

  Zaterdag 9 oktober 2021 kwamen de jeneverbesbrigades uit Drenthe bijeen voor de jaarlijkse bijeenkomst. Doel van de bijeenkomst is vooral de uitwisseling van ervaringen en bespreken en bediscussiëren van praktijkvoorbeelden. De Jeneverbesbrigade Börk was deze keer gastheer op het terrein... Lees meer»»»»
 • Interessante veldbijeenkomst Mantingerzand

  Interessante veldbijeenkomst Mantingerzand

  Onderzoekers Chris Smit en Rik Veldhuizen van de RUG gaven 6 oktober voor ruim 20 geïnteresseerden een toelichting op het onderzoek naar verjonging van jeneverbes en de invloed van stikstof daarop.»»»»
 • Veldbijeenkomst verjonging jeneverbes

  Veldbijeenkomst verjonging jeneverbes

  Het Jeneverbesgilde ontving een uitnodiging van de Rijksuniversiteit Groningen voor een veldbijeenkomst op woensdag 6 oktober op het Mantingerzand. Deze veldbijeenkomst is de afsluiting van het onderzoeksproject naar herstel van jeneverbespopulaties. Ook de leden van de jeneverbesbrigades zijn welkom.»»»»
 • Programma Vrijwilligersdag 2021

  Programma Vrijwilligersdag 2021

  De vrijwilligersdag 2021 op zaterdag 9 oktober gaat door. We zijn we te gast bij de brigade Börk op de Pieterberg in Westerbork. Opgeven voor deze dag kan tot maandag 4 oktober. Het programma voor de dag ziet er als... Lees meer»»»»
 • Bessenpluk voor regionale jenever

  Bessenpluk voor regionale jenever

  Op maandag 13 september hebben we weer jeneverbessen geplukt in De Palms. De bessen zijn voor onze sponsor Hooghoudt, die daarmee een regionale jenever wil ontwikkelen.»»»»
 • In de jaren 70 van de vorige eeuw al onderzoek naar verjonging jeneverbes

  In de jaren 70 van de vorige eeuw al onderzoek naar verjonging jeneverbes

  Onlangs liep Albert Kerssies op het Dwingelderveld Jaap Breek tegen het lijf. Wat bleek; Al in 1975 en 1976 deed Jaap Breek als stagiaire van Prof. J.J. Barkman onderzoek naar ‘De kiemingsecologie van de jeneverbes’. Ook in die periode was... Lees meer»»»»
 • Vrijwilligers redden jeneverbes van ondergang

  Vrijwilligers redden jeneverbes van ondergang

  De jeneverbes leek zo’n vijftien jaar geleden ten dode opgeschreven en dreigde uit Nederland te verdwijnen. Vrijwilligers van de jeneverbesbrigades zijn erin geslaagd het tij te keren. In 2017 werd de enige conifeer die van oudsher in Nederland groeit, van... Lees meer»»»»
 • Aantasting jeneverbessen door Meidoorn-jeneverbesroest

  Aantasting jeneverbessen door Meidoorn-jeneverbesroest

  In het jeneverbesstruweel Hunze ziet de jeneverbesbrigade Buinen vrijwel ieder jaar begin april vreemde oranje puntjes op sommige jeneverbesstruiken. Dat is de Meidoorn-jeneverbesroest, een parasitaire schimmel.»»»»
 • Jeneverbesgilde Drenthe organiseert activiteit voor Oktober Kindermaand

  Jeneverbesgilde Drenthe organiseert activiteit voor Oktober Kindermaand

  Het Jeneverbesgilde Drenthe nodigt kinderen van 4 t/m 12 jaar uit op zaterdag 2 oktober de Jeneverbesbrigade Kraloo te komen helpen om de jeneverbes in het zonnetje te zetten. Met vrijgekomen en verzameld materiaal worden kunstwerkjes gemaakt. Jeneverbessen behoren tot het natuurlijk en cultureel... Lees meer»»»»
 • Voorlopige resultaten veldstudie verjonging jeneverbes

  Voorlopige resultaten veldstudie verjonging jeneverbes

  Bodemschimmels hebben een positieve invloed op de groei van zaailingen van de jeneverbes. Verzuring heeft een negatief effect op de samenstelling van de gemeenschap van deze bodemschimmels. Dit blijkt uit het veldonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen»»»»