Het laatste nieuws

 • Bessenpluk voor regionale jenever

  Bessenpluk voor regionale jenever

  Op maandag 13 september hebben we weer jeneverbessen geplukt in De Palms. De bessen zijn voor onze sponsor Hooghoudt, die daarmee een regionale jenever wil ontwikkelen.»»»»
 • In de jaren 70 van de vorige eeuw al onderzoek naar verjonging jeneverbes

  In de jaren 70 van de vorige eeuw al onderzoek naar verjonging jeneverbes

  Onlangs liep Albert Kerssies op het Dwingelderveld Jaap Breek tegen het lijf. Wat bleek; Al in 1975 en 1976 deed Jaap Breek als stagiaire van Prof. J.J. Barkman onderzoek naar ‘De kiemingsecologie van de jeneverbes’. Ook in die periode was... Lees meer»»»»
 • Vrijwilligers redden jeneverbes van ondergang

  Vrijwilligers redden jeneverbes van ondergang

  De jeneverbes leek zo’n vijftien jaar geleden ten dode opgeschreven en dreigde uit Nederland te verdwijnen. Vrijwilligers van de jeneverbesbrigades zijn erin geslaagd het tij te keren. In 2017 werd de enige conifeer die van oudsher in Nederland groeit, van... Lees meer»»»»
 • Aantasting jeneverbessen door Meidoorn-jeneverbesroest

  Aantasting jeneverbessen door Meidoorn-jeneverbesroest

  In het jeneverbesstruweel Hunze ziet de jeneverbesbrigade Buinen vrijwel ieder jaar begin april vreemde oranje puntjes op sommige jeneverbesstruiken. Dat is de Meidoorn-jeneverbesroest, een parasitaire schimmel.»»»»
 • Jeneverbesgilde Drenthe organiseert activiteit voor Oktober Kindermaand

  Jeneverbesgilde Drenthe organiseert activiteit voor Oktober Kindermaand

  Het Jeneverbesgilde Drenthe nodigt kinderen van 4 t/m 12 jaar uit op zaterdag 2 oktober de Jeneverbesbrigade Kraloo te komen helpen om de jeneverbes in het zonnetje te zetten. Met vrijgekomen en verzameld materiaal worden kunstwerkjes gemaakt. Jeneverbessen behoren tot het natuurlijk en cultureel... Lees meer»»»»
 • Voorlopige resultaten veldstudie verjonging jeneverbes

  Voorlopige resultaten veldstudie verjonging jeneverbes

  Bodemschimmels hebben een positieve invloed op de groei van zaailingen van de jeneverbes. Verzuring heeft een negatief effect op de samenstelling van de gemeenschap van deze bodemschimmels. Dit blijkt uit het veldonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen»»»»
 • Proef verjonging jeneverbes Mantingerveld

  Proef verjonging jeneverbes Mantingerveld

  De Rijksuniversiteit Groningen doet op het Mantingerveld onderzoek naar de verjonging van de jeneverbes. Het onderzoek staat onder leiding van Chris Smit. De vrijwilligers van het Mantingerveld verrichten hierbij verschillende ondersteunende werkzaamheden.»»»»
 • Informatieavond 8 maart gaat niet door

  Informatieavond 8 maart gaat niet door

  De informatieavond die gepland stond voor 8 maart, gaat niet door. Het Bestuur van het Jeneverbesgilde Drenthe heeft die beslissing genomen tijdens de bestuursvergadering van 16 februari. Er is nog geen zicht op het versoepelen van de maatregelen die de... Lees meer»»»»
 • Jeneverbes krijgt meer mogelijkheden op de Pieterberg

  Jeneverbes krijgt meer mogelijkheden op de Pieterberg

  Landschapsbeheer Drenthe heeft een kleinschalig plagproject op de Pieterberg bij Westerbork uitgevoerd. Dode en vergraste stukken heiden werden verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe, jonge heide en jeneverbessen. Door het plaggen van kleine stukken heide ontstaat meer diversiteit in... Lees meer»»»»
 • Voorzitter Jan Mager op RTV Drenthe

  Voorzitter Jan Mager op RTV Drenthe

  Op RTV Drenthe is ruim aandacht besteed aan het succesvolle werk van de Jeneverbesbrigades in Drenthe. Jan Mager, voorzitter van het Jeneverbesgilde Drenthe kwam aan het woord op zowel Radio Drenthe als op TV Drenthe. In het ochtendprogramma van 29... Lees meer»»»»