Het laatste nieuws

 • Aantasting jeneverbessen door Meidoorn-jeneverbesroest

  Aantasting jeneverbessen door Meidoorn-jeneverbesroest

  In het jeneverbesstruweel Hunze ziet de jeneverbesbrigade Buinen vrijwel ieder jaar begin april vreemde oranje puntjes op sommige jeneverbesstruiken. Dat is de Meidoorn-jeneverbesroest, een parasitaire schimmel.»»»»
 • Jeneverbesgilde Drenthe organiseert activiteit voor Oktober Kindermaand

  Jeneverbesgilde Drenthe organiseert activiteit voor Oktober Kindermaand

  Het Jeneverbesgilde Drenthe nodigt kinderen van 4 t/m 12 jaar uit op zaterdag 2 oktober de Jeneverbesbrigade Kraloo te komen helpen om de jeneverbes in het zonnetje te zetten. Met vrijgekomen en verzameld materiaal worden kunstwerkjes gemaakt. Jeneverbessen behoren tot het natuurlijk en cultureel... Lees meer»»»»
 • Voorlopige resultaten veldstudie verjonging jeneverbes

  Voorlopige resultaten veldstudie verjonging jeneverbes

  Bodemschimmels hebben een positieve invloed op de groei van zaailingen van de jeneverbes. Verzuring heeft een negatief effect op de samenstelling van de gemeenschap van deze bodemschimmels. Dit blijkt uit het veldonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen»»»»
 • Proef verjonging jeneverbes Mantingerveld

  Proef verjonging jeneverbes Mantingerveld

  De Rijksuniversiteit Groningen doet op het Mantingerveld onderzoek naar de verjonging van de jeneverbes. Het onderzoek staat onder leiding van Chris Smit. De vrijwilligers van het Mantingerveld verrichten hierbij verschillende ondersteunende werkzaamheden.»»»»
 • Informatieavond 8 maart gaat niet door

  Informatieavond 8 maart gaat niet door

  De informatieavond die gepland stond voor 8 maart, gaat niet door. Het Bestuur van het Jeneverbesgilde Drenthe heeft die beslissing genomen tijdens de bestuursvergadering van 16 februari. Er is nog geen zicht op het versoepelen van de maatregelen die de... Lees meer»»»»
 • Jeneverbes krijgt meer mogelijkheden op de Pieterberg

  Jeneverbes krijgt meer mogelijkheden op de Pieterberg

  Landschapsbeheer Drenthe heeft een kleinschalig plagproject op de Pieterberg bij Westerbork uitgevoerd. Dode en vergraste stukken heiden werden verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe, jonge heide en jeneverbessen. Door het plaggen van kleine stukken heide ontstaat meer diversiteit in... Lees meer»»»»
 • Voorzitter Jan Mager op RTV Drenthe

  Voorzitter Jan Mager op RTV Drenthe

  Op RTV Drenthe is ruim aandacht besteed aan het succesvolle werk van de Jeneverbesbrigades in Drenthe. Jan Mager, voorzitter van het Jeneverbesgilde Drenthe kwam aan het woord op zowel Radio Drenthe als op TV Drenthe. In het ochtendprogramma van 29... Lees meer»»»»
 • Zwaar werk, mooi resultaat op de Pieterberg

  Zwaar werk, mooi resultaat op de Pieterberg

  Plaatselijk heeft de humuslaag zich opgehoopt en zou het verwijderen daarvan (plaggen) noodzakelijk zijn. Er zijn echter ook archeologische (karren)sporen aanwezig en het bodemarchief mag niet aangetast worden. Daarom hebben we, om de successie wat terug te dringen en een... Lees meer»»»»
 • Bestuurslid Pieter Zwijnenburg overleden

  Bestuurslid Pieter Zwijnenburg overleden

  Op 19 november is ons bestuurslid Pieter Zwijnenburg na een kort ziekbed overleden. Pieter was een boomkweker in hart en nieren en een enthousiast bestuurslid met heel veel kennis over de jeneverbes, waar wij als bestuur van het Jeneverbesgilde Drenthe... Lees meer»»»»
 • Informatiebijeenkomst 9 maart 2020

  Informatiebijeenkomst 9 maart 2020

  Het bestuur van het Jeneverbesgilde Drenthe had op 9 maart een informatiebijeenkomst georganiseerd voor de leden van de jeneverbesbrigades. Het werd een interessante avond bij Meursinge in Westerbork. Klik hier voor het programma van de avond. Direct daarna werden maatregelen van... Lees meer»»»»