Het laatste nieuws

 • Overeenkomst met Landschapsbeheer Drenthe verlengd.

  Overeenkomst met Landschapsbeheer Drenthe verlengd.

  Als Gilde hebben we al jarenlang goede ervaringen met de samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe. Zij begeleiden de individuele brigades en regelen voor ons de financiële afhandelingen. Voor gereedschap kunnen we altijd bij hen terecht.  Tevens wisselen we kennis en kunde... Lees meer»»»»
 • Verslag van vrijwilligersdag Gilde

  Verslag van vrijwilligersdag Gilde

  Op 7 september hebben we de jaarlijkse uitwisselingsdag voor de brigades gehouden op het terrein van mw. Moret in Kraloo. De Jeneverbesbrigade Kraloo is hier werkzaam aan weerskanten van het “Commissaris Cramerpad”. Dit fietspad is in 2017 verkozen tot het... Lees meer»»»»
 • Mysterieuze Jeneverbes Zeegse in de race boom van het jaar

  Mysterieuze Jeneverbes Zeegse in de race boom van het jaar

  Aan de rand van de Zeegser duinen staat een enorme jeneverbes met grillige bruine stammen, zo dik als bovenbenen. Een dik dek van twijgen vol groene jenevernaalden. Het verhaal gaat dat Waggel Jan, een zwerver uit de 19e eeuw die... Lees meer»»»»
 • Jeneverbesgilde Drenthe legt accent op de Brigades

  Jeneverbesgilde Drenthe legt accent op de Brigades

  Afgelopen maandagavond 11 maart 2019 heeft het bestuur van het Jeneverbesgilde het werk overgedragen aan het nieuwe bestuur van het Jeneverbesgilde Drenthe. Tijdens een geanimeerde avond met veel belangstellenden vanuit de Drentse jeneverbesbrigades, werd er terug gekeken op 14 jaar... Lees meer»»»»
 • Opnieuw onderzoek naar kiemkracht jeneverbes

  Opnieuw onderzoek naar kiemkracht jeneverbes

  Er is opnieuw een onderzoek gestart naar de kieming van jeneverbes. Waarom groeien er in het ene gebied volop jonge struiken en in het andere niet, zoals respectievelijk in het Drouwenerzand en het Mantingerzand. Om daar meer inzicht in te... Lees meer»»»»
 • Werkbezoek aan België

  Werkbezoek aan België

  Marijke Drees heeft recent een bezoek gebracht aan België. Daar wordt al enige jaren intensief gewerkt om verjonging van jeneverbes te stimuleren. Voor Nederlandse begrippen lijkt het wat op tuinieren, maar de resultaten mogen gezien worden. De resultaten zijn zo... Lees meer»»»»
 • Interessant programma tijdens vrijwilligersdag 2018

  Interessant programma tijdens vrijwilligersdag 2018

  Op 15 november was dit najaar de vrijwilligersdag voor de jeneverbesbrigades in Drenthe. Op het mooie Kampsheide van het Drentse Landschap was er een interessant programma. In de ochtend twee lezingen en na de lunch aan het werk om de... Lees meer»»»»
 • Hoe staat het met de verjonging van de jeneverbes?

  Hoe staat het met de verjonging van de jeneverbes?

  Hoe staat het met de verjonging van de jeneverbes? Daar is onlangs een interessant artikel over geschreven. Via onderstaande link word je doorverwezen naar het artikel. Een aanrader! 2.3 Planten (2018) (mei) p. 20-21 Mantingerveld»»»»
 • Televisie-item over Jeneverbessen in het Borkeld

  Televisie-item over Jeneverbessen in het Borkeld

  Het Borkeld is een prachtig natuurgebied nabij de Sallandse Heuvelrug. Het gebied staat vol met jeneverbesstruiken. Het televisieprogramma BinnensteBuiten maakt er een prachtig televisie-item van. Een aanrader!»»»»
 • Vrijwilligersdag bij Hooghoudt

  Vrijwilligersdag bij Hooghoudt

  De jaarlijkse vrijwilligersdag voor leden van de ‘brigades’ werd dit jaar gehouden bij Hooghoudt in Groningen. Hooghoudt is de hoofdsponsor van het Jeneverbesgilde en we hebben al jarenlang een goede verhouding met elkaar. De bessen van de jeneverbes zijn een... Lees meer»»»»