Buitenland

Dit zijn de locaties van de jeneverbes in het buitenland, die door liefhebbers op de foto zijn gezet. Heeft u ook mooie foto's van de jeneverbes, stuur ze ons dan toe met naam, locatie en eventueel uw eigen verhaal. Dan zorgen wij dat ze op de website geplaatst worden. Dit kan via het contactformulier.

De Hoge Kempen

Hierbij foto’s van jeneverbes in België, in het Nationaal Park De Hoge Kempen, nabij Maastricht.

(Albert Kerssies maartrt 2012)

Orval

Op bezoek in het klooster van Orval, vlakbij de Franse grens. Ruïnes, maar ook nog een klooster waarin wordt geleefd, gewerkt (o.a. bier brouwen en kaas maken) en gebeden. Een oude apotheek laat zien hoe de monniken vanaf de elfde eeuw kruiden uit de omgeving verwerkten. Naast de apotheek een kruidentuin, en ja hoor, een Jeneverbes. Opvallend is dat de grote struik onder een eikenboom groeit. Over het gebruik van de
jeneverbes in deze streek is weinig te vinden. In een boekje een paar zinnen over dat de bessen worden gemalen en gebruikt worden om thee van de trekken en likeur van te maken. De bessen hebben een geneeskrachtige werking bij o.a. problemen in de gewrichten en de spieren.

(Marieke van Ginkel en Bart Charbon augustus 2010)

Ravels

Voor dit jaar heb ik de balans opgemaakt wat betreft de verjonging van jeneverbessen in Ravels. In het eerste jaar zijn 65 jonge plantjes geteld. Deze periode zetten wij de jeneverbessen weer vrij en maken de grond rond de moeder bomen lichtjes los, schudden aan de boom om de bessen in de losse bodem te laten vallen en trappen de zaden lichtjes in zodat we volgend jaar weer nieuwe plantjes hebben. Dit jaar hebben we ook voor het eerst gewerkt rond een groep aangeplante stekken van As. Die stonden er sinds 1998. Nooit verjonging gehad daar. Dit jaar meteen 9 jonge plantjes. Lichtjes losmaken van de bodem is in het voorjaar (april 2013) gebeurd. Dus zeer snel goede resultaten.

(Aerts Willy)

China

De Chinese jeneverbes lijkt qua vorm en vrucht meer op een Chamaecyparis. De bladeren zijn schubvormig en niet naaldvormig; de vrucht lijkt op die van een Chamaecyparis, maar is dus echt van een jeneverbes. Zo zie je maar weer hoeveel verscheidenheid er bestaat binnen een soort. Hieronder staat een plaatje uit een Chinese boek. Daar lees je dat ze de jeneverbes in het Latijn de naam Sabina geven. Ik heb dat ook wel elders gelezen. In Nederlandse Dendrologie van Boom, lees ik, dat er ook een oude horizontaal groeiende soort  J.sabina bestaat, met oud synoniem: Sabina officinalis Garcke. Iets voor de echte dendrologen uit het Jeneverbesgilde om verder uit te zoeken!

Klik even op de foto om de details te kunnen bestuderen.

(Joop)

Jutland

Deze prachtige foto's uit Denemarken zijn gemaakt door Machiel de Vos in 2011.

Mols Bjerge

Jeneverbesfoto's uit Mols Bjerge in Denemarken. In dit gebied verjongt de jeneverbes zich op natuurlijke wijze. Eens in de zoveel jaar is er spontane natuurlijke verjonging, wat zorgt voor een goed jeneverbesbestand. De tussenliggende jaren is de verjonging echter nihil. Tevens is het effect van geitenvraat op de jeneverbes zichtbaar.

(Wilrieke Uiterweerd, februari 2008)

Lüneburger Heide

De Lüneburger Heide mag natuurlijk niet ontbreken op de website van het gilde. Het onvolprezen fraaie gebied ten zuiden van Hamburg verdient zeker een plaats op deze site.

(Albert Kerssies)

Meppener Kuhweide

Foto's NSG Meppener Kuhweide. Dit gebied is echt de moeite waard om eens te bezoeken.

(Willem Bok)

Varloh

Diverse foto's uit Varloh (Emsland), waar de Jeneverbes nog volop voorkomt. De Jeneverbes komt hier veel voor samen met de Hondsroos, hetzelfde biotoop zoals dat ook in Junnerkoelanden en Haselune te vinden is. Er is geen spontane verjonging gevonden van de Jeneverbes. Wel in een gebied waar de eigenaar een eigengemaakte 'boomspiegel' had gemaakt.

(Jan van Ginkel, juli 2006)

Haapsalu

Jonge Jeneverbessen, gefotografeerd nabij Haapsalu in het westen van Estland. Het terrein is een verlaten deel van een uitgebreide militaire basis van de Russen. Oorspronkelijk zal hier een grove dennenbos met berken hebben gestaan. De Jeneverbessen zijn nu circa tien jaar oud. Andere groene struiken tussen de Jeneverbes zijn berken.

(Joop Kalb, 6 juni 2006)

Alpe d'Huez

Een ruïne ten oosten van het dorp Alpe D'Huez, uiterst rechts een jeneverbes. Bij het wielerpubliek een heilig oord. Maar voor natuurbelevers ook aan te raden. Op de achtergrond het dorp Alpe d'Huez, op een hoogte van 1850 meter. De foto’s zijn van een hoogte rond de 1950 meter.

(Albert Kerssies)

Tatihou

In Normandië was het vergeefs zoeken naar jeneverbes. Weinig heide meer, maar wel veel gaspeldoorn. Totdat we het eiland Tatihou bezochten, nabij St. Vaast La Hague. Een voormalig ´pesteiland´ waar we de combinatie jeneverbes en jonge zilvermeeuwen vonden. Jeneverbes waarschijnlijk geplant als mede medicijn tegen de pest. Recent zijn er nog een tiental jeneverbessen geplant, binnen een omheining. Een bizarre plek, maar ook weel een zeer bijzondere plek met informatiepaneel over jeneverbes. Mogelijk kunnen jullie lezen wat erop staat.

(Albert Kerssies)

Rhodos

Onderstaande foto's zijn genomen in 2010 op Rhodos, in een droog gevallen rivierbedding vlakbij de kust.

Le Marche

Sinds enige tijd wonen wij in Italië, in de prachtige en nog relatief onbekende regio Le Marche. Gisteren waren we aan het wandelen met onze hond in een nabijgelegen natuurpark. Daar kwamen we dus een struik tegen waarvan ik dacht dat het een jeneverbes was.... Een takje meegenomen om te kijken of dat echt zo was, en ja hoor een jeneverbes! Helaas geen fototoestel bij me op dat moment, maar ik ga zeker terug en zal de struik die overigens erg groot is fotograferen. Al zoekende kwam ik dus op jullie site terecht, ziet er fraai uit en heeft een nobel streven. Ik kreeg eigenlijk al spijt dat ik een takje had afgebroken. Hieronder de foto van het takje, om zeker te weten dat het een jeneverbes is.

vriendelijke groeten,
Frans en Ingrid Scherpenisse
B&B Casa dei Colli

Monte Sibilini

Op een hoogvlakte in de Monte Sibilini in Italië maakte Gerard Meijers deze foto’s.

Sardinië

In de Monti del Gennargentu op Sardinië kwamen we niet alleen jeneverbessen tegen, maar ook oude schuilhutten van jeneverbeshout. We zagen ze onder andere in de Gola di Gorropu, een kloof tussen Urzulei en Orgosolo, toegankelijk vanaf de pas Genna Silana. Ook stonden ze bij de ingang van het Vilaggio Nuragico di or Murales, eveneens in de omgeving van Urzulei.

(Hetty Regeer, mei 2013)

Triëst

Foto's van solitaire Jeneverbessen in Italië met volop bessen.

(Herman de Jongh, zomer 2006)

Istra

Een mooie verzameling foto's van Jeneverbessen in Kroatië, in de buurt van Istra. De jeneverbessen komen voor op open plekken en in het bos. Zelfs exemplaren van circa een meter hoog hebben al bessen. Op en nabij campings blijken ook mooie groeiplaatsen voor de Jeneverbes te zijn. Soms kan de struik zich echter beter handhaven dan anders.

(Herman de Jongh, zomer 2006)

Lapland

(Nanda van den Berg, zomer 2005)

Letland

(Joris Blankena, zomer 2006)

Sogneflorden

In de omgeving van Sogneflorden.

(Herman de Jongh, zomer 2008)

Oslo

Jeneverbes in de kruidentuin van het Folkmuseum in Oslo. De jeneverbes staat daar in de kruidentuin van de oude apotheek. Waarvoor hij gebruikt werd was niet vermeld.

(Marieke van Ginkel en Bart Charbon Augustus 2011)

Voss

Op zo'n 350 meter stond de dwerg jeneverbes. Er zaten groene bessen aan en de struik bleef laag en stond breed uit. De jeneverbes groeide hier op veel plekken. Het gebied is venig met overal water en veelal lage begroeiïng.

(Marieke van Ginkel en Bart Charbon Augustus 2011)

Overig

Hierbij een paar aardige foto's van jeneverbes die ik in juni 2011 in Noorwegen gefotografeerd heb. Extreem, op rotsblokken, of heel bijzonder  op een grasdak van een houten huisje in een enigszins verlaten wereld. Hij is daar beslist niet geplant, maar is met het grasdak als zaad aangevoerd, neem ik aan. Bijzonder. Al zag ik het in Noorwegen ooit een keer eerder.

(Piet Kerssies 2011)

Ross of Mull

Deze vakantiefoto's kan ik jullie natuurlijk niet onthouden: Ware overlevingskunstenaars, deze jeneverbessen die over de rotsen lijken te kruipen. In weer en wind. Direct aan de kust, zo'n tien meter boven de hoogwaterlijn. Over aanpassen gesproken! Deze opnames zijn gemaakt aan de uiterste westkust van the Ross of Mull, met uitzicht op Iona.

(Rob)

Alianga

Omgeving Aliaga, ten noordoosten van Valencia. In dit extensief met schapen beweid gebied staan er 'miljarden' in allerlei vormen, grootte en leeftijden.

(Janneke van Ginkel, zomer 2008)

Valdemorillo

Bijgaande foto's  zijn gemaakt in juli 2008 in het woonresort Valdemorillo (Madrid)  de struiken stonden rondom een gigantisch waterbekken voor drinkwater. Ik heb er nog nooit zoveel bij elkaar gezien.

(Cees Zoomer)

New York

Deze foto's zijn genomen in Botanical Gardens New York (Bronx).

(Willem Bok)

Oland

De roest (Gymnosporangium clavariiforme) op de stam van de Jeneverbes te Oland.

(Machiel de Vos)

Locaties

Drenthe

Nederland

Buitenland

De jeneverbes komt voor in alle koude en gematigde gebieden op het noordelijk halfrond. In Nederland komt hij het meest voor in Drenthe, Overijssel en Gelderland. Liefhebbers zetten de jeneverbes graag op de foto. U kunt deze locatiefoto's hieronder terugvinden.

Heeft u zelf een foto van de jeneverbes op een locatie die hieronder niet staan? Laat het ons dan weten via het contactformulier en we plaatsen hem op de website.