Werkbezoek Gilde aan jeneverbesbrigade het Nuilerveld

geplaatst in: Jeneverbes | 0

Het bestuur van het Jeneverbesgilde wil werkbezoeken brengen aan alle jeneverbesbrigades. Dit plan bestond al langer, maar corona gooide roet in het eten. Nu er geen coronabeperkingen meer gelden en de brigades weer aan de slag gaan, wordt het plan alsnog uitgevoerd.

Herenplaat op Nuilerveld

Op woensdagochtend 24 augustus brachten de bestuursleden Pieter Posthumus en Jan Mager het eerste werkbezoek aan de jeneverbesbrigade het Nuilerveld.
Het was een tropische dag. De heide bloeide prachtig paars ondanks de droogte. Jan Mager, zelf coördinator van de brigade, gaf een rondleiding.

 

Het Nuilerveld staat bekend om de aanwezige herenplaten. Dit zijn platte heuvels van ruim een meter hoog. Hier bevonden zich oorspronkelijk veentjes. Deze veentjes zijn in de periode van de zandverstuivingen ondergestoven. Door het optrekkende vocht uit het veentje werd dit zand vochtig en bleef het liggen, tot de heuvels ruim een meter hoog waren. Het bijzondere aan deze heuvels is dat ze een omgekeerd bodemprofiel hebben. Het bodemprofiel is dus omgekeerd aan het bodemprofiel buiten het veentje; de bovenste bodemlaag buiten het veentje is de onderste bodemlaag van de herenplaat.
Onder dit omgekeerde profiel bevindt zich het veen van het oorspronkelijke veentje.

Jeneverbes met bessen
Jeneverbes in de schaduw van eiken

Het gebied heeft een aantal schitterende jeneverbesstruiken. Een aantal jeneverbesstruiken zat vol met bessen, toch is er geen verjonging geconstateerd. Een flink aantal struiken staat in de schaduw van eikenbomen en dennen. Deze struiken zien er zeer slecht uit.
Aan het Nuilerveld is in 2000 een stuk cultuurgrond toegevoegd. Op het heideveld dat zich daar heeft ontwikkeld, staat veel opslag van jonge vliegden.
Het terrein wordt begraasd door schapen en Schotse Hooglanders.

Tijdens deze rondleiding kwamen verschillende mogelijke werkzaamheden aan de orde.
Het advies voor de jeneverbessen in de schaduw van bomen is ze meer lucht en licht te geven waardoor de vitaliteit van de jeneverbessen waarschijnlijk zal verbeteren.
De opslag van jonge vliegden op het heideveld kan verwijderd worden.
Na de successen bij andere brigades in Drenthe kan deze brigade hopelijk ook aan de slag in dit mooie terrein om jeneverbessen vrij te zetten.