Dieren in en rondom de jeneverbes

geplaatst in: Jeneverbes | 0

Buiten dat vogels graag in de Jeneverbes vertoeven, blijkt nu dat ook reptielen de Jeneverbes graag opzoeken, aldus Wim de Wild. Wim inventariseert op de Veluwe reptielen voor Staatsbosbeheer en RAVON.

Hoewel de meeste soorten aangetroffen worden in de volle breedte van het heidelandschap, inclusief allerlei randen en struwelen, heeft hij een paar leuke waarnemingen van reptielen die ‘bewust’ de jeneverbes opzoeken. Zo is op twee plaatsen een adder waargenomen die aan de zuidkant van een jeneverbes ligt te zonnen en daarbij profiteert van de nodige hogere luchtvochtigheid. De eerste adder is gezien in een jeneverbesstruweel ten noorden van het Kootwijkerveen. De tweede is door Wim herhaaldelijk gezien bij het Kootwijkse Veld. Dit was dus een vaste zonplek.

Dassenburcht

Iedere maand mei worden de dassen in Drenthe weer geteld. Meestal leven dassen in burchten in bosgebieden en houtwallen. Maar steeds meer vind je de burchten ook op de heidevelden. Recent maakte Piet Kerssies bijgaande foto’s van burchten middenin een jeneverbesstruweel. Een mooie schuilplaats voor jonge spelende dassen. Opnieuw een teken dat de betekenis van Jeneverbes groter wordt. Naast het eten van de bessen zoeken dassen nu ook een onderkomen in een jeneverbesreservaat.

dassen en jenever