Mobiele expositie in gemeentehuis Midden-Drenthe

geplaatst in: Jeneverbes | 0

De opening van de tentoonstelling ‘Op de bres voor de jeneverbes’ vond plaats door wethouder dhr. J. Pit. Deze tentoonstelling kwam mede tot stand dankzij bijdragen van Hooghoudt en VTRBMidden-Drenthe. Daarna verraste Hooghoudt de bezoekers in het nabij gelegen eetcafé De Cerck op een kleine proeverij.

Na negen jaar van inventarisatie en onderzoek blijkt dat de jeneverbes het in Drenthe verrassend goed is gaan doen. Het aantal jonge struiken neemt weer toe, maar de verschillen tussen de heideterreinen in Drenthe zijn groot. Het behoud op de lange duur is dan ook niet veilig gesteld. De oorzaken van voor- en achteruitgang verschillen per natuurgebied en zijn deels nog onbekend. Zorgvuldig beheer van de heide blijft noodzakelijk. In de terreinen werken tientallen vrijwilligers mee door bomen en struiken te verwijderen en stukjes af te plaggen. Ook vertellen deze vrijwilligers de bezoekers over het wel en wee van de jeneverbessen. Vrijwilligers die mee willen werken aan het behoud van de jeneverbes kunnen contact opnemen met Pieter Posthumus, Landschapsbeheer Drenthe in Anderen.

Sinds een aantal maanden werkt het Jeneverbesgilde nauw samen met Stichting Landschapsbeheer Drenthe.
Het familiebedrijf Hooghoudt sponsort het Jeneverbesgilde opnieuw voor de duur van een jaar. Deze mobiele tentoonstelling is vervaardigd voor voorlichting en educatie. Hij kan tot 1 juli 2013 in het gemeentehuis in Beilen worden bezocht. Daarna reist de tentoonstelling door de provincie en wordt hij op aanvraag ingericht in openbare gebouwen. Als u interesse hebt in deze wisselexpo dan kunt u contact met het Jeneverbesgilde opnemen.

expositie