Nieuwsbrief september 2022

Logogilde-Drenthe-rond

8 Oktober Vrijwilligersdag bij brigade Meistershof

8 oktober Vrijwilligersdag bij brigade Meistershof in Lheebroek
Op zaterdag 8 oktober organiseert het Jeneverbesgilde Drenthe, samen met de brigade Meistershof in Lheebroek (Dwingeloo) de Vrijwilligers Praktijkdag. Deze dag is vooral bedoeld voor het uitwisselen van kennis en ervaring over beheer. We zijn te gast bij de brigade Meistershof op hun terrein 'Ons Bossie', grenzend aan de camping Meistershof.

Werkbezoek Gilde aan jeneverbesbrigade het Nuilerveld

Werkbezoek Gilde aan jeneverbesbrigade het Nuilerveld
Het bestuur van het Jeneverbesgilde wil werkbezoeken brengen aan alle jeneverbesbrigades. Dit plan bestond al langer, maar corona gooide roet in het eten. Nu er geen coronabeperkingen meer gelden en de brigades weer aan de slag gaan, wordt het plan alsnog uitgevoerd.

Kweker voor inheems plantmateriaal jeneverbes

Op 23 augustus hebben Pieter Posthumus en Jan Mager namens het bestuur van Jenevergilde een gesprek gehad met Micha Wieland op zijn kwekerij Arborealis in Wilhelminaoord. Ze kregen uitgebreid uitleg over vermeerderen in het algemeen en de mogelijkheden die hij zag voor vermeerderen van jeneverbes in het bijzonder.
Micha Wieland heeft ervaring met zowel stekken van o.a. lijsterbes als ook met het vermeerderen uit zaad. Hij wil graag met materiaal van de jeneverbes experimenteren.
Het Jeneverbesgilde Drenthe heeft toegezegd te zullen zorgen voor geschikt vermeerderingsmateriaal.

Het Jeneverbesgilde krijgt vaak vragen over de aanschaf van plantmateriaal van de jeneverbes. Helaas had het bestuur daarvoor geen goed adres. We hopen in Arborealis een kweker van inheems (Drents) materiaal te hebben gevonden. We houden u op de hoogte.
Juniperus communis klein (PZ)
Jeneverbes gilde Drenthe
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Jeneverbesgilde Drenthe