Gezellige een leerzame Vrijwilligersdag bij Landgoed Meistershof

geplaatst in: Jeneverbes | 0

De jaarlijkse Vrijwilligers Praktijkdag van het Jeneverbesgilde Drenthe op zaterdag 8 oktober op het landgoed Meistershof was een groot succes. Op deze zonnige zaterdag werden vertegenwoordigers van 7 jeneverbesbrigades hartelijk ontvangen door Wim Klaassen, eigenaar van landgoed Meistershof. Bij een kop koffie met heerlijke koeken vertelde Wim over het jeneverbesstruweel op het landgoed. Daarna kwamen Jan Mager, voorzitter van het Jeneverbesgilde Drenthe en Egbert Muggen, vrijwilliger bij de jeneverbesbrigade Meistershof, aan het woord. De aanwezigen kwamen natuurlijk ook om te horen en zien hoe jeneverbesbrigade Meistershof het jeneverbesstruweel beheert en om zelf de handen uit de mouwen te steken. Toen deze dag rond 15:00 uur werd afgesloten, waren er dan ook een aantal jeneverbesstruiken vrijgesteld.

Landgoed Meistershof is 8,5 ha groot en wordt begraasd met 8 schapen. Het is een uitloopgebied voor de campinggasten van Meistershof met mooie wandelpaden. Bij de wandelpaden staan educatieve bordjes. Op deze wijze worden mensen meer betrokken bij de jeneverbes, vertelde eigenaar Wim Klaassen. Op het terrein staan een aantal jonge jeneverbessen.

Vervolgens nam Jan Mager, voorzitter van het Jeneverbesgilde Drenthe, het woord. Ook namens het bestuur van het Gilde heette Jan iedereen van harte welkom. Hij was zeer verheugd met de grote opkomst. Jan bracht naar voren dat het Gilde bestuursleden zoekt i.v.m. het aftreden van een aantal leden. Onder de aanwezigen waren geen mensen die zich spontaan aanmeldden voor een bestuursfunctie.
Een volgend onderwerp was de uitnodiging voor een rondleiding in het natuurgebied Ravels in België. Willy Aerts werkte 15 jaar in dit natuurgebied aan de verjonging van jeneverbessen. Sinds zijn pensionering is hij verder gegaan als vrijwilliger. Hij heeft het gildebestuur en geïnteresseerde brigadeleden uitgenodigd voor een bezoek aan dit gebied. Hij heeft de laatste jaren veel nieuwe kennis opgedaan met betrekking tot de verjonging van de jeneverbes en heeft uitzonderlijk goede resultaten. Een aantal vrijwilligers was zeer geïnteresseerd in deze rondleiding. Beloofd werd dat er gauw een datum wordt geprikt om met z’n allen af te reizen naar onze vrienden in België.

Tot slot was het woord aan Egbert Muggen. Egbert is een van de vrijwilligers bij het jeneverbesstruweel Meistershof. In het verleden werden de onderhoudswerkzaamheden met de campinggasten gedaan. Tegenwoordig is er een klein groepje vrijwilligers, de jeneverbesbrigade Meistershof, die met elkaar de Amerikaanse vogelkers verwijdert. Na het verwijderen wordt een plag op de struik gelegd in de hoop dat de struiken dan niet meer uitlopen.

Na een tweede bakje koffie gingen alle aanwezigen heerlijk buiten aan de slag in het struweel. Met prunustrekkers, lieren, zagen, steekzaagschoppen en spades werden jonge bomen en struiken verwijderd. Aan het eind van de ochtend waren er al een aantal jeneverbesstruiken vrijgesteld.

Na hard werken was er brood en soep met heerlijke kroketten. Complimenten aan de familie Klaassen die dit kosteloos beschikbaar stelde. De kok die de heerlijke lunch had verzorgd, kreeg een groot applaus.

Omstreeks 15.00 uur werd de dag afgesloten met de overhandiging van een lokaal product aan Wim Klaasen als dank voor hun gastvrijheid. We kijken terug op een zeer goed georganiseerde praktijkdag. Er wordt alweer uitgekeken naar de Vrijwilligers Praktijkdag 2023 van het Jeneverbesgilde Drenthe.

Foto’s Pieter Posthumus en Ad Hupkes