Geslaagde praktijkdag op ’t Ruige Veld

geplaatst in: Jeneverbes | 0

De vrijwilligers praktijkdag van het Jeneverbesgilde op 14 oktober was deze keer op ’t Ruige Veld bij Rolde. In totaal waren er 6 brigades vertegenwoordigd. We werden om 9 uur ontvangen met koffie en cake door Herman Schaap in Bistro Aa nabij Rolde. Herman is contactpersoon van de Jeneverbesbrigade ‘t Ruige Veld.

Om half 10 heette voorzitter Jan Mager iedereen welkom. Jan vertelde over het afscheid van Hetty als secretaris, en stelde Joop als nieuwe secretaris voor. Tevens gaf Jan aan dat Hetty nog wel de website beheert, en dat daar een nieuwe webmaster voor gezocht wordt. Bovendien moet er ook een nieuwe voorzitter komen.

Daarna was het woord aan gastheer Herman. Hij vertelde ons over ’t Ruige Veld dat eigendom is van een zorginstelling en over een grote dassenburcht in het terrein.

Er werd een voorstelronde gedaan en we konden kennis maken met Peter Visee uit Zeist. Hij is met nog wat mensen bezig met de IVN-gidsenopleiding. Voor hun opdracht heeft de begeleidende boswachter hen gevraagd om een beheeradvies te maken voor de jeneverbessen in zijn bos. Peter was nieuwsgierig naar de ervaringen van de Gildeleden.

Excursie ’t Ruige Veld door Herman Schaap en Piter Posthumus

Vervolgens zijn we richting ‘t Ruige Veld gegaan voor een excursie van Pieter en Herman. Hier en daar werd stilgestaan bij wat mooie jeneverbesstruwelen en gesproken over beheerkeuzes. Het beheerplan in deze is leidend.

Daarna zijn we onder een stralende herfstzon aan de slag gegaan met het aanpakken van de verbossing. Enkele herfstige buien konden de pret niet drukken.

Om half een werd er een heerlijke lunch geserveerd in Bistro Aa. Na de lunch is een deel van de groep wederom aan de slag gegaan. Op een van de foto’s is het resultaat te zien van deze noeste arbeid.

Het was weer een geslaagde dag!

 

Foto’s Ad Hupkes en Arend Smeenge