Het laatste nieuws

 • Opnieuw onderzoek naar kiemkracht jeneverbes

  Opnieuw onderzoek naar kiemkracht jeneverbes

  Er is opnieuw een onderzoek gestart naar de kieming van jeneverbes. Waarom groeien er in het ene gebied volop jonge struiken en in het andere niet, zoals respectievelijk in het Drouwenerzand en het Mantingerzand. Om daar meer inzicht in te... Lees meer»»»»
 • Werkbezoek aan België

  Werkbezoek aan België

  Marijke Drees heeft recent een bezoek gebracht aan België. Daar wordt al enige jaren intensief gewerkt om verjonging van jeneverbes te stimuleren. Voor Nederlandse begrippen lijkt het wat op tuinieren, maar de resultaten mogen gezien worden. De resultaten zijn zo... Lees meer»»»»
 • Interessant programma tijdens vrijwilligersdag 2018

  Interessant programma tijdens vrijwilligersdag 2018

  Op 15 november was dit najaar de vrijwilligersdag voor de jeneverbesbrigades in Drenthe. Op het mooie Kampsheide van het Drentse Landschap was er een interessant programma. In de ochtend twee lezingen en na de lunch aan het werk om de... Lees meer»»»»
 • Hoe staat het met de verjonging van de jeneverbes?

  Hoe staat het met de verjonging van de jeneverbes?

  Hoe staat het met de verjonging van de jeneverbes? Daar is onlangs een interessant artikel over geschreven. Via onderstaande link word je doorverwezen naar het artikel. Een aanrader! 2.3 Planten (2018) (mei) p. 20-21 Mantingerveld»»»»
 • Televisie-item over Jeneverbessen in het Borkeld

  Televisie-item over Jeneverbessen in het Borkeld

  Het Borkeld is een prachtig natuurgebied nabij de Sallandse Heuvelrug. Het gebied staat vol met jeneverbesstruiken. Het televisieprogramma BinnensteBuiten maakt er een prachtig televisie-item van. Een aanrader!»»»»
 • Vrijwilligersdag bij Hooghoudt

  Vrijwilligersdag bij Hooghoudt

  De jaarlijkse vrijwilligersdag voor leden van de ‘brigades’ werd dit jaar gehouden bij Hooghoudt in Groningen. Hooghoudt is de hoofdsponsor van het Jeneverbesgilde en we hebben al jarenlang een goede verhouding met elkaar. De bessen van de jeneverbes zijn een... Lees meer»»»»
 • Struinen over het Terhorsterzand

  Struinen over het Terhorsterzand

  Onderstaande foto’s komen uit een artikel van het Dagblad van het Noorden met één van de oprichters van het Jeneverbesgilde Jan van Ginkel. Al struinend over het Terhorsterzand komen ze vele jeneverbesstruiken tegen. De route die ze afgelegd hebben staat... Lees meer»»»»
 • Afscheid van Jan van Ginkel

  Afscheid van Jan van Ginkel

  Een van de ‘Jannen’ van het eerste uur heeft afscheid genomen van het bestuur van het Gilde. Jan van Ginkel was betrokken bij de oprichting van het Jeneverbesgilde en heeft zich sterk ingezet voor dit gilde. Door zijn creativiteit kwamen... Lees meer»»»»
 • Jeneverbes redt hippe gin & tonic

  Jeneverbes redt hippe gin & tonic

  Ook in Engeland is er aandacht voor de jeneverbes. Ze hebben daar nu miljoenen besjes verzameld. Op termijn hopen ze weer een uitgebreide collectie van deze, ook voor hen iconische boomsoort, te beschikken. Teven is er in het artikel aandacht... Lees meer»»»»
 • Vrijwilligersdag 2016

  Vrijwilligersdag 2016

  Het begint een goede traditie te worden om voor de vrijwilligers van de diverse Jeneverbesbrigades in Drenthe een praktijkdag te organiseren, waarin iedereen weer bijgepraat wordt. Zo ook dit jaar op een particulier terrein nabij Grolloo. Bijna alle ‘brigades’ waren... Lees meer»»»»
 • Ruimte voor de Jeneverbes

  Ruimte voor de Jeneverbes

  De jeneverbessen in het Mantingerzand zijn bij velen bekend. Een mooie jeneverbesreservaat bestaat er bijna niet. Gelukkig is Natuurmonumenten zuinig op hun struwelen en stellen ze regelmatig vrij van berken en dennen. Zo ook dit jaar. In het Mantingerveld is ruimte... Lees meer»»»»
 • Brigade Kraloo werkt met ambitie

  Brigade Kraloo werkt met ambitie

  Beste Jeneverbesbrigade en overige ‘Vrienden van Kraloo’ ! Op vrijdag 18 november beleefden wij weer een van de vele hoogtepunten op Kraloo, namelijk het plaggen van het talud en het vlakkere gedeelte daar schuin links achter! Afgelopen woensdag hadden Pieter... Lees meer»»»»
 • Werkprojecten gestart

  Werkprojecten gestart

  Voor terreinen buiten de EHS heeft de Provincie Drenthe bij ons 10-jarig jubileum geld beschikbaar gesteld. De projecten Pietersberg bij Westerbork en het Holtinger Bosje bij Holthe zijn deze week gestart. Jeneverbes is een extreem lichtbehoeftige soort, daarom worden prunus... Lees meer»»»»
 • Ruimte voor de Jeneverbes

  Ruimte voor de Jeneverbes

  In het Mantingerveld is ruimte geschapen voor de jeneverbes, een schitterende conifeer die door gebrek aan ruimte in de knel was gekomen. In een gebied waar de jeneverbes van oudsher groeit, zijn berkenboompjes verwijderd en is de bodem afgeplagd zodat deze... Lees meer»»»»
 • Hooghoudt wil jeneverbes uit de regio gebruiken

  Hooghoudt wil jeneverbes uit de regio gebruiken

  De contacten met onze hoofdsponsor Hooghoudt zijn dit voorjaar geïntensiveerd. Medewerkers van Hooghoudt zijn dit voorjaar op bezoek geweest in het mooie jeneverbesreservaat het Mantingerzand. We hebben kennis en informatie uitgewisseld. Het enthousiasme voor deze fraaie struik, maar ook voor het... Lees meer»»»»
 • De Jeneverbes in “Noorderland”

  De Jeneverbes in “Noorderland”

  Het bekende kwartaalblad Noorderland heeft in de apriluitgave een mooi en informatief artikel over de jeneverbes opgenomen. In maar liefst zes pagina’s hebben ze aandacht voor het wel en wee van de jeneverbes in Drenthe. Onder de kop ‘in de... Lees meer»»»»
 • Lezing Jeneverbesgilde bij IVN

  Lezing Jeneverbesgilde bij IVN

  Op de jaarvergadering van het IVN Hellendoorn-Nijverdal geeft Albert Kerssies een lezing “Op de bres voor de jeneverbes”. Alle leden van het IVN Hellendoorn-Nijverdal zijn van harte uitgenodigd voor de jaarvergadering. Niet leden zijn vanaf 21.00 uur ook welkom voor de... Lees meer»»»»
 • Herintroductie Jeneverbes in het Grenspark

  Herintroductie Jeneverbes in het Grenspark

  Bijzonder nieuws uit België. Daar hebben ze vorig jaar de jeneverbes weer uitgeplant in de Kalmhoutse hei. De jeneverbes (Juniperus Communis) kwam in het verre verleden algemeen voor in deze streek. De resterende populatie in het Grenspark bestond momenteel enkel... Lees meer»»»»
 • Onderzoek Jeneverbes op RTV Drenthe

  Onderzoek Jeneverbes op RTV Drenthe

  Het onderzoek van het Jeneverbesgilde naar de verjonging van deze struik was in het nieuws. In het programma Roeg van RTV Drenthe is ruime aandacht besteed aan dit onderzoek. Het is vooral zo bijzonder omdat alle jonge struikjes per GPS... Lees meer»»»»
 • IJzel kan zorgen voor verjonging

  IJzel kan zorgen voor verjonging

  Tijdens ijzel en sneeuw hebben jeneverbesstruwelen nogal eens wat te lijden van deze natuurlijke elementen. Bij veel ijzel kunnen zijtakken zwaar worden en afknappen. Door de winter van januari 2016 is lokaal enige schade ontstaan. De afgebroken takken kunnen uiteindelijk... Lees meer»»»»