Het laatste nieuws

 • De jeneverbes in België

  De jeneverbes in België

  In België komt de Jeneverbes niet op heel veel plaatsen voor. Maar waar deze soort voor komt is de zorg net zo groot als in Nederland. In de Gewestbossen van Ravels (onder Tilburg), het Klotgoor, werken de Belgen aan het verjongen van de… Lees meer»»»»

 • Hooghoudt ondersteunt Jeneverbesgilde

  Hooghoudt ondersteunt Jeneverbesgilde

  Hooghoudt ondersteunt sinds 2013 het Drentse Jeneverbesgilde. Het gilde zet zich in voor het behoud van de bedreigde struik. De jeneverbes heeft het moeilijk. In natuurterreinen zijn vooral oude exemplaren te vinden en jonge aanwas is er te weinig. Hooghoudt stelt nu… Lees meer»»»»

 • Vrijwilligersdag 2015

  Vrijwilligersdag 2015

  De jaarlijkse vrijwilligersdag wordt meestal voor een deel besteed aan het lopende verjongingsonderzoek. Dat was dit jaar niet anders. Het verjongingsonderzoek loopt inmiddels drie jaar. Er zijn in heel Drenthe meer dan 3300 jonge struikjes gevonden en ingemeten. Het algehele… Lees meer»»»»

 • Jeneverbesrandwants herontdekt

  Jeneverbesrandwants herontdekt

  Tijdens een zoektocht naar de Jeneverbesstinkwants kwam Jan Wessels tot zijn grote verrassing de Jeneverbesrandwants tegen. Deze soort was sinds 1951 niet meer in Nederland waargenomen. De foto’s bij de waarneming zijn overduidelijk en met de bevestiging van de experts is dit de eerste gevalideerde… Lees meer»»»»

 • Zomeractiviteiten 2015

  Zomeractiviteiten 2015

  In de zomer van 2015 is het Jeneverbesgilde weer present geweest op diverse festivals. Je moet aan je naamsbekendheid blijven werken. Wel is merkbaar dat vele mensen weet hebben van de jeneverbes, maar niet altijd de actuele situatie kennen. Dankbaar… Lees meer»»»»

 • Contacten met Haselüne

  Contacten met Haselüne

  Onze contacten met Haselüne zijn weer verstevigd. Op hun uitnodiging zijn wij kortgeleden bij hen op bezoek geweest. Zoals altijd werden we zeer gastvrij ontvangen, zelfs de burgemeester kwam even langs. Zij hebben een spel ontwikkelt ten behoeve van hun… Lees meer»»»»

 • Dieren in en rondom de jeneverbes

  Dieren in en rondom de jeneverbes

  Buiten dat vogels graag in de Jeneverbes vertoeven, blijkt nu dat ook reptielen de Jeneverbes graag opzoeken, aldus Wim de Wild. Wim inventariseert op de Veluwe reptielen voor Staatsbosbeheer en RAVON. Hoewel de meeste soorten aangetroffen worden in de volle… Lees meer»»»»

 • De Jeneverbes krabbelt weer op

  De Jeneverbes krabbelt weer op

  Het Dagblad van het Noorden besteedde begin april aandacht aan de toestand van de jeneverbes in Drenthe. De Jeneverbes krabbelt langzaam weer op, of anders gezegd; er komen op steeds meer plaatsen in Drenthe jonge jeneverbessen tot groei. Inmiddels gaat… Lees meer»»»»

 • Mobiele expositie in gemeentehuis Midden-Drenthe

  Mobiele expositie in gemeentehuis Midden-Drenthe

  De opening van de tentoonstelling ‘Op de bres voor de jeneverbes’ vond plaats door wethouder dhr. J. Pit. Deze tentoonstelling kwam mede tot stand dankzij bijdragen van Hooghoudt en VTRBMidden-Drenthe. Daarna verraste Hooghoudt de bezoekers in het nabij gelegen eetcafé De… Lees meer»»»»

 • Praktijkdag

  Praktijkdag

  Na de theorie-avonden bij het Veldstudiecentrum in Orvelte was het op dinsdagavond 22 juni dan zo ver om ons, samen met de jeneverbesbrigade Meistershof, te storten op het praktijkgedeelte; dit alles naar aanleiding van de cursus ‘Beheer en onderhoud van… Lees meer»»»»

 • Nieuwe folder

  Nieuwe folder

  Op 21 maart 2013, heeft een nieuwe folder van het Jeneverbesgilde het licht gezien. Het was nodig om alle informatie over de jeneverbes opnieuw zo actueel mogelijk te verwoorden. Onder het aloude motto ‘Op de bres voor de jeneverbes’ is… Lees meer»»»»

 • Onderzoek 2012 – 2013 RUG

  Onderzoek 2012 – 2013 RUG

  Het Jeneverbesgilde en de Rijksuniversiteit Groningen zijn in het najaar van 2012 gestart met een onderzoek naar de verjonging van Jeneverbes en hun overlevingskans na kieming. Daartoe wordt in de natuurgebieden gekeken naar het aantal jonge jeneverbessen. Gelukkig komen op veel plaatsen behoorlijk wat jonge… Lees meer»»»»

Meer nieuws in het Archief >>>>